Er is één basisregel voor banken: kom nooit zonder geld te zitten. En dat is precies wat de Silicon Valley Bank (SVB) is overkomen. Het risico dat meer banken tegen hetzelfde probleem aanlopen is aanwezig, maar nog geen vaststaand feit.
Dat schrijven diverse media waaronder de New York Times vandaag.
Op één na grootste Amerikaanse bankfaillissement
De Silicon Valley Bank is geldschieter van enkele van de grootste namen in de techwereld en heeft vestigingen in India, het Verenigd Koninkrijk, China en Israel. Deze week zat de bank te krap bij kas en ging failliet. De eerste bank die dat overkwam sinds de financiële crisis van 2008.
De bank had een marktkapitalisatie van meer dan $ 15 miljard en vandaag was het met $ 209 miljard aan activa en $ 175 miljard aan deposito’s het op een na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis, volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). De grootste was de Washington Mutual, die in 2008 ongeveer $ 300 miljard aan activa had. De neergang van het financiële instituut Lehman Brothers – ook in 2008 – met ruim $ 600 miljard blijft het grootste Amerikaanse faillissement aller tijden.
Aandelen kelderen
De ineenstorting van Silicon Valley Bank bracht extra zorgen over de economie met zich mee en deed aandelen van vooral de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq (waar onder andere Google, Microsoft, Meta en Tesla aangenoteerd zijn) fors dalen. De aandelen van de bank daalden in één dag met meer dan 60 procent omdat beleggers vreesden voor hun geld. De snelle federale renteverhogingen in het afgelopen jaar om de inflatie de kop in te drukken, werden genoemd als een factor die bijdroeg aan het faillissement van de bank. Silicon Valley Bank was een go-to-financier van tech-startups.
Herinneringen aan de financiële crisis van 2008
Het faillissement van de SVB betekent niet noodzakelijkerwijs dat andere banken eenzelfde lot beschoren is. De onrust veroorzaakte wel ongemakkelijke vergelijkingen met de financiële crisis van 2008. Toen, net als nu, koelde een ‘hot economy’ plotseling af, waardoor de banken onder druk kwamen te staan.