Google Analytics verbod in Nederland?

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) weet na anderhalf jaar nog steeds niet wanneer het Google Analytics-onderzoek wordt gepubliceerd. De privacytoezichthouder waarschuwt al sinds begin 2022 dat het gebruik van Analytics (het website analyse programma van Google) mogelijk wordt verboden in Nederland.

Onderzoek Google Analytics

Het onderzoek is inmiddels wel afgerond, maar het is nog onduidelijk wanneer het openbaar gemaakt wordt. Een nieuw dataverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zou de uitkomst van het onderzoek kunnen beïnvloeden. Dat blijkt uit navraag van Tweakers, dat de AP om een update vroeg. Volgens een AP-woordvoerder bevindt het onderzoek zich nog in de ‘handhavingsfase’ waarin alles wordt nagelopen en beoordeeld of er overtredingen zijn geconstateerd en of deze inmiddels zijn beëindigd. Op basis daarvan wordt bepaald of en welke sancties er worden opgelegd.

Verbod niet uitgesloten
Een verbod op Google Analytics op basis van de uitkomsten van het onderzoek is niet uitgesloten. Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Denemarken hebben al (delen van) de dienst verboden. Hoe de handhaving van een dergelijk verbod eruit zal zien is dan een volgende vraag.

Delen op:

Twitter
Email
WhatsApp

Schrijf je in!

Ontvang elke week het laatste nieuws over Google, andere Big Tech bedrijven en de nieuwste ontwikkelingen rondom technologie en AI. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

privacy

Verbod op politieke microtargeting?

Gepersonaliseerde advertenties. Een eufemisme voor advertenties gebaseerd op ons gedrag en onze voorkeuren. Of te wel; bedrijven die jou op maat gemaakte advertenties aanbieden, op