Een AI stand-in voor politici?

GroenLinks-PvdA lijsttrekker Frans Timmermans spreekt liefst zeven talen vloeiend, zo gaat de mythe. Maar dat geldt natuurlijk voor de meeste politici niet.

Eric Adams, de burgemeester van New York, zorgde voor opschudding toen hij verklaarde dat hij voor de communicatie met zijn kiezers AI gebruikt, aldus de New York Times. Terwijl veel beleidsmakers bang zijn dat criminelen AI gebruiken om deepfakes van politici te maken, aldus de krant, vertelde de burgemeester onlangs doodleuk dat hij met behulp van AI deepfakes als stand-ins van zichzelf heeft gemaakt die Mandarijn, Jiddisch en Spaans spreken tijdens robottelefoongesprekken met burgers.

Orwelliaans
De belangenorganisatie Surveillance Technology Oversight Project (S.T.O.P) noemde deze manier van werken “onethisch“ en “Orwelliaans“. De burgemeester zelf kijkt er heel anders tegenaan: “We kennen de term AI en deze kan angst veroorzaken, want mensen denken dan ineens dat er soort Terminator-type binnenkomt die de regering overneemt en mensen verdringt. Dat is gewoon niet de realiteit. Haal diep adem; en get a grip.”

Chatbotklonen
Behalve voor telefoongesprekken, heeft Adams met behulp van AI ook een chatbot ontwikkeld die mensen – uit zijn naam – moet gaan helpen bij vragen aan de gemeente New York. Daarin is hij niet de eerste. Productiviteitsgoeroe Tim Ferris en marketingprofessor Scott Galloweay bieden ook chatbots, gebaseerd op hun expertises en content aan.

Delen op:

Twitter
Email
WhatsApp

Schrijf je in!

Ontvang elke week het laatste nieuws over Google, andere Big Tech bedrijven en de nieuwste ontwikkelingen rondom technologie en AI. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

privacy

Verbod op politieke microtargeting?

Gepersonaliseerde advertenties. Een eufemisme voor advertenties gebaseerd op ons gedrag en onze voorkeuren. Of te wel; bedrijven die jou op maat gemaakte advertenties aanbieden, op