De gezichtsherkenning die Google te ver gaat

PimEyes is een in Polen ontwikkelde tool voor gezichtsherkenning, waarmee je mensen kunt identificeren aan de hand van foto’s die op het internet beschikbaar zijn. Upload een foto en de AI kijkt of het gezicht matcht met één van de ruim 900 miljoen afbeeldingen van gezichten die de zoekmachine heeft geïndexeerd in hun database. Hoewel PimEyes een populaire feature is op TikTok, is het een controversiële toepassing vanwege het mogelijke misbruik als surveillance-instrument.

De Washington Post schreef er al eens een uitgebreid artikel over. Big Tech-bedrijven zoals Google hebben ook soortgelijke tools ontwikkeld, maar aarzelen om deze vrij te geven vanwege zorgen over misbruik. In de VS bestaat er nauwelijks regelgeving op het gebied van gezichtsherkenning, terwijl de EU nu debatteert over een mogelijk verbod breder verbod op het gebruik van AI-gestuurde gezichtsherkenning in de aankomende AI Act.

Geen mensen maar afeeldingen

PimEyes huidige CEO, Giorgi Gobronidze, een AI-expert uit Georgië, stelt de dienst die zijn bedrijf aanbiedt in een interview met Npr.org als volgt voor: ‘We identificeren geen mensen. We identificeren websites die afbeeldingen identificeren die lijken op de ingevoerde afbeelding.

Delen op:

Twitter
Email
WhatsApp

Schrijf je in!

Ontvang elke week het laatste nieuws over Google, andere Big Tech bedrijven en de nieuwste ontwikkelingen rondom technologie en AI. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

privacy

Verbod op politieke microtargeting?

Gepersonaliseerde advertenties. Een eufemisme voor advertenties gebaseerd op ons gedrag en onze voorkeuren. Of te wel; bedrijven die jou op maat gemaakte advertenties aanbieden, op